Volg ons op social media

Voorkom spijt: 7 onmisbare tips voor het kopen van de juiste airco

Gepubliceerd op 08/04/2024











Je kent het gevoel misschien wel: het is hartje zomer, de hitte is ondraaglijk en je besluit eindelijk een airco aan te schaffen. Maar dan komt de twijfel. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt en geen spijt krijgt van je aankoop? Maak je geen zorgen! Ontdek in dit blog de antwoorden op je vragen bij het kiezen van de juiste airco. Hier zijn 7 onmisbare tips om de perfecte airco te kiezen en die zweetdruppels voorgoed te verdrijven.


1. De juiste koelingsbehoefte voor jouw ruimte

Voordat je naar de winkel rent, is het belangrijk om te weten hoeveel koeling je eigenlijk nodig hebt. De grootte van de ruimte speelt hierbij een cruciale rol. Een te kleine airco in een grote kamer zal overuren draaien en toch niet effectief koelen, terwijl een te grote airco onnodig veel energie verbruikt. Overleg altijd met de webshop of winkel, waar je de airco wilt aanschaffen, welke capaciteit jouw nieuwe airco nodig heeft.

Voordat je op zoek gaat naar een airco, is het belangrijk om te weten hoeveel koeling je nodig hebt. De hoeveelheid koeling hangt af van een aantal factoren. Allereerst is de grootte van de ruimte, die je wilt koelen van belang. Meet de oppervlakte nauwkeurig op, want dit bepaalt de capaciteit van de airco, die je nodig hebt. De capaciteit wordt meestal uitgedrukt in Joule of BTU (British Thermal Units). Joule en BTU is niet hetzelfde. Een handige vuistregel is dat je ongeveer 100 BTU per vierkante meter nodig hebt (overleg dit bij aanschaf).

Maar er komt meer bij kijken dan alleen de oppervlakte. Het type ruimte speelt ook een grote rol. Kijk bijvoorbeeld naar de
hoogte van het plafond. Een hogere ruimte heeft meer koeling nodig dan een lager plafond. De isolatie van je huis speelt ook een belangrijke rol. Goed geïsoleerde ruimtes houden de koelte beter vast, waardoor je minder capaciteit nodig hebt. Tel daarnaast het aantal ramen en kijk hoeveel zonlicht er binnenkomt. Veel ramen en direct zonlicht verhogen de koelbehoefte.
Door al deze factoren in overweging te nemen, krijg je een goed beeld van de airco die je nodig hebt. Dit voorkomt dat je een te zwakke of juist een te sterke airco aanschaft. Een airco met de juiste capaciteit zorgt niet alleen voor optimaal comfort, maar bespaart je ook energie en kosten op de lange termijn.


2. Verschillende types airco's: welke airco past het beste bij jou?

Nu je weet hoeveel koeling je nodig hebt, is het tijd om te kijken naar de verschillende types airco's. Er zijn namelijk meerdere opties, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder lees je hier meer over.

De vaste airco, ook wel split unit airco of split systeem genoemd, is een populaire keuze voor veel huishoudens. Deze bestaat uit een binnen- en buiteneenheid. Het grote voordeel van dit systeem is, dat het efficiënter en stiller is, dan andere types. Bovendien is het geschikt voor langdurig gebruik, ideaal als je de hele zomer door een aangename temperatuur wilt. De installatie vereist wel een professionele monteur, maar het resultaat is een krachtige en duurzame oplossing voor je koelbehoefte.

Als je flexibiliteit zoekt, is een mobiele airco misschien iets voor jou. Deze verplaatsbare units zijn eenvoudig te installeren en perfect voor tijdelijke koeling. Ze zijn ideaal voor huurwoningen of als je de airco wilt kunnen verplaatsen tussen verschillende kamers. Het nadeel is dat ze meestal minder krachtig zijn dan vaste systemen en wat meer geluid produceren.

Voor wie weinig ruimte heeft, kan een raamairco uitkomst bieden. Deze wordt eenvoudig in een raam geïnstalleerd. Het is een compacte oplossing, maar houd er rekening mee dat het wel wat licht en uitzicht kan wegnemen. Bovendien zijn ze in Nederland minder gangbaar dan in sommige andere landen.

Tot slot zijn is er de multi-split airco. Dit is eigenlijk een uitbreiding van de split unit airco. Hierbij heb je één buiteneenheid die meerdere binnenunits bedient. Dit is handig als je meerdere kamers wilt koelen zonder overal aparte buitenunits te plaatsen. Het is een efficiënte oplossing voor grotere woningen of kantoorruimtes.


3. Energiezuinige airco: bespaar op je energierekening

Bij het kiezen van een airco is energie-efficiëntie een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een energiezuinige airco is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook flink op je energierekening. Let daarom goed op het energielabel wanneer je een airco aanschaft.

Het energielabel loopt van A+++ (meest efficiënt) tot D (minst efficiënt). Hoe hoger het label, hoe lager je energiekosten zullen zijn. Bovendien heeft een energiezuinige airco minder impact op het milieu. Het kan lonend zijn om wat meer te investeren in een airco met een hoog energielabel, omdat je deze investering op termijn terugverdient door lagere energiekosten.

Naast het energielabel zijn er nog twee belangrijke waarden om op te letten: SEER en SCOP. SEER staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio en geeft aan hoe efficiënt de airco is in het koelen. SCOP betekent Seasonal Coefficient of Performance en laat zien hoe efficiënt het apparaat is in het verwarmen (ja, veel moderne airco's kunnen ook verwarmen!). Bij beide waarden geldt: hoe hoger, hoe beter.

Een handige tip is om te kijken naar airco's met een inverter technologie. Deze past de snelheid van de compressor aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een constante temperatuur en lager energieverbruik. Het is een investering die zich op lange termijn terugbetaalt.


4. Stille airco: voor een rustige en comfortabele omgeving
Een vaak onderschat aspect bij het kiezen van een airco is het geluidsniveau. Niemand wil immers constant het gezoem van een airco op de achtergrond horen, zeker niet in de slaapkamer of woonkamer. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de geluidsproductie van zowel de binnen- als de buitenunit. Een stille airco wordt door veel mensen als prettig ervaren.

Het geluidsniveau van airco's wordt gemeten in decibels (dB). Voor een comfortabele leefomgeving is het aan te raden om te kiezen voor een airco met een geluidsniveau onder de 40 dB voor de binnenunit. Ter vergelijking: een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van ongeveer 60 dB.

Let ook op het geluidsniveau van de buitenunit, vooral als je in een dichtbebouwde omgeving woont. Je wilt immers geen overlast veroorzaken voor je buren. Moderne airco's zijn vaak voorzien van een 'silent mode' of 'night mode'. Deze functies verlagen het geluidsniveau nog verder, ideaal voor gebruik 's nachts.

Een interessante ontwikkeling is het gebruik van geluidsisolerende materialen in airco's. Sommige fabrikanten investeren flink in deze technologie, wat resulteert in extreem stille airco's. Het kan de moeite waard zijn om hiernaar te kijken als een rustige omgeving voor jou een hoge prioriteit heeft.


5. Installatie en onderhoud voor airco's: zorg voor optimale prestaties

Een goede installatie en regelmatig onderhoud zijn cruciaal voor de prestaties en levensduur van je airco. Laten we eens kijken naar wat je hierover moet weten.

Voor vaste airco's, zoals split-systemen, is professionele installatie vaak noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat je airco optimaal presteert en veilig is in gebruik. Een vakkundige installatie kan ook helpen bij het voorkomen van problemen op de lange termijn. Vraag daarom altijd naar gecertificeerde installateurs en vergelijk offertes voordat je een beslissing neemt.

Wat betreft onderhoud, is het belangrijk om je airco regelmatig te laten controleren en schoonmaken. Dit houdt niet alleen de prestaties op peil, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat. Eenvoudig onderhoud, zoals het schoonmaken of vervangen van filters, kun je vaak zelf doen. Voor meer complexe onderhoudstaken is het verstandig om een professional in te schakelen.

Een handige tip is om te kiezen voor een airco met gemakkelijk toegankelijke filters. Dit maakt het regelmatig schoonmaken een stuk eenvoudiger. Sommige moderne airco's hebben zelfs zelfreinigende functies, wat het onderhoud nog makkelijker maakt.


6. Slimme functies op jouw airco: meer dan alleen koelen

Moderne airco's kunnen veel meer dan alleen koelen. Ze komen vaak met een scala aan extra functies die je comfort kunnen verhogen en je energieverbruik kunnen verlagen. Laten we eens kijken naar enkele interessante opties.

Een programmeerbare thermostaat is een must-have voor elke moderne airco. Hiermee kun je de temperatuur automatisch laten aanpassen op basis van de tijd van de dag of zelfs je dagelijkse routine. Dit zorgt niet alleen voor optimaal comfort, maar kan ook flink besparen op je energierekening.

Veel airco's zijn tegenwoordig uitgerust met geavanceerde luchtfilters. Deze kunnen niet alleen stof, maar ook allergenen, bacteriën en zelfs virussen uit de lucht filteren. Als je last hebt van allergieën of gewoon waarde hecht aan een gezonde luchtkwaliteit, is dit zeker iets om naar te kijken.

Smart technologie maakt ook zijn intrede in de wereld van airconditioning. Een zogenaamde slimme airco kun je bedienen via een app op je smartphone. Dit betekent dat je de airco kunt aanzetten voordat je thuiskomt, of de temperatuur kunt aanpassen zonder uit bed te komen. Wel zo handig!

Tot slot is er de ontvochtigingsfunctie. Deze verlaagt de luchtvochtigheid zonder de ruimte sterk af te koelen. Dit kan vooral in de lente en herfst erg prettig zijn, wanneer het niet per se heel warm is, maar de lucht wel vochtig aanvoelt.




7. Kies de perfecte airconditioner voor thuis of op kantoor

Het kiezen van een nieuwe airco kan best lastig zijn. Er zijn verschillende types met elk hun eigen voor- en nadelen. We helpen je graag een weloverwogen keuze te maken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten airconditioners en hun kenmerken.

Raamairconditioners

Voordelen:

Nadelen:

Split-airconditioners

Voordelen:

Nadelen:

Mobiele airconditioners

Voordelen:

Nadelen:

Centrale airconditioners

Voordelen:

Nadelen:

Ductless mini-split airconditioners

Voordelen:

Nadelen:

Warmtepompen (airconditioners met verwarmingsfunctie)

Voordelen:

Nadelen:

Het kiezen van de juiste airconditioning hangt af van je specifieke behoeften en situatie. Heb je een klein appartement? Dan is een raamairconditioner wellicht de beste keuze. Voor grotere woningen kan een centrale airconditioner of een split-airconditioner beter geschikt zijn. Wil je flexibiliteit? Dan is een mobiele airconditioner ideaal.


Conclusie

Nu je alle belangrijke aspecten kent voor het kiezen van de perfecte airconditioner, ben je klaar om een weloverwogen beslissing te nemen. Bedenk goed wat jouw specifieke behoeften zijn en welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Vergelijk verschillende modellen en merken, en kijk verder dan alleen de aanschafprijs. Neem ook de lange termijn kosten, zoals energieverbruik en onderhoud, mee in je overweging.

Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Overweeg dan om advies in te winnen bij een professional. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste capaciteit en het kiezen van een model dat perfect aansluit bij jouw situatie.

Onthoud dat een airco een investering is in je comfort en welzijn. Met de juiste keuze kun je jarenlang genieten van een aangename temperatuur in huis, ongeacht hoe warm het buiten wordt. Dus neem de tijd, doe je onderzoek, en voor je het weet geniet jij van de perfecte koelte in je eigen huis!